Artemis Fowl: Ztracený ostrov

16.09.2011 17:54

Myrta Krátká, po smrti svého velitele soukromé očko, je přemluvena k účasti na tajných operacích tzv. Sekce 8, která se zajímá o pronikání démonů z Hybrasu, ostrova mimo čas a prostor. Vyhledají ji a jejího partnera (Slámu Hraboše) poté, co jeden z jejich satelitů v průběhu sledování plánovaného zhmotnění démona ztratil částečný signál. Samozřejmě je v tom jasně vidět práce Artemise Fowla. Myrta se tedy stane neoficiální špionkou Sekce osm a jde za Artemisem, který právě čeká na další materializaci v Divadle Massima Beliniho na Sicílii, aby si potvrdil teorii o rozpadu časového kouzla, které chrání Hybras. Když se démon na jevišti objeví, je bleskově unesen skupinou lidí vedených dívkou, o které Klusák zjistí, že to je jedenáctiletá geniální Minerva Paradizová. Artemis samozřejmě okamžitě jede do Nice, kde tato dívka bydlí.
Aby se dostali do domu, pošlou pro Dandyho Dana, šotka proslulého schopností řídit jakékoli vozidlo, a pro Slámu Hraboše (viz výše). Když dorazí, dotuneluje Sláma společně s Danem k nádrži poblíž zámečku Paradizových a zneškodní Beaua – Minervina mladšího bratra. Dan se za něj převleče a vjede do zámečku, kde kolem video drátu obmotá optické vlákno. Poté musí rychle ujíždět, aby ho nechytili, ale naštěstí, ve chvíli, kdy se vlákno dotklo videa, získal technický expert Klusák přístup ke všem sítím v tomto domě, a vyslal „fantomové“ jednotky COS – francouzské tajné služby. Artemis mezitím telefonem zaměstnává Minervu, aby mohla Myrta mezitím osvobodit uneseného démona – který je vlastně zatím jen rarach. I přes drobné nesnáze během útěku se bezpečně dostanou pryč.
Mezitím však Billy Kong, zaměstnanec Paradizových, jehož bratr tvrdil, že se svými kumpány pronásleduje démony, se rozhodne použít Minervu jako rukojmí, aby získal jiného démona a poslal na Hybras s bombou pro vyhlazení démonského národa. Artemis nabídne Kongovi výměnu – raracha za dívku. Pomocí sugesce vnutí jako místo předání jednu z nejvyšších budov světa – Taipei 101 na Tchaj-wanu, protože mu runy nakreslené na kůži Č.1 připomněly zde pořádanou výstavu, na které jsou vystaveny kamenné sochy s úplně stejnými znaky.
Je to původní kruh čarodějů, který přenesl Hybras před tisíci let mimo čas. Poté, co Č.1 oživí hlavního čaroděje Qwana, zjistí skupina, že on je jediný přeživší čaroděj. Stále je však pronásleduje Billy Kong, a chystá se poslat Č.1 na Hybras spolu s bombou na vyhlazení démonů. Nakonec se mu podaří dostat dovnitř, a připnout Myrtě bombu na ruku. Artemis se rozhodne pro nebezpečné řešení – odepnout stříbrný náramek z ruky Č.1 a vrátit se na ostrov démonů. Když se sem dostanou, celá smečka se rozhodne vyběhnout na kopec a pravděpodobně zabít všechny a všechno co se sem přemístilo. Nejvíce se zajímají o Artemise, protože živý člověk na Hybrasu? Největší nepřítel a pochoutka pro démony, tam kde se k ní dostanou?
Artemis však teď není jen obyčejný člověk -  a to nemluvím jen o tom, že unesl skřítku a že mluví plynně gnómsky. V průběhu cesty na Hybras totiž magickým bytostem kolem sebe – Myrtě a dvěma čarodějům – ukradl trochu kouzla. Díky tomu, že znal účinky a důsledky jednoduchých skřítkovských kouzel si uvědomil, že na ostrově nemůže být Č. 1 jediným magickým tvorem. Uvědomil si, že jediným dalším démonem, který mohl mít šanci si trochu kouzla ukrást, byl Opat – démonský vůdce, kterého Minerva poznala jako prvního. Proto se rozhodne ho usvědčit. Několik čerstvě mesmerizovaných démonů si začíná uvědomovat, že se s nimi asi opravdu něco stalo. Čarodějové a Myrta zaměstnávají démony, zatímco Artemis se snaží odtáhnout bombu na plošinku poblíž kráteru sopky, aby mohli využít její energii k návratu. Opat je příliš silný, aby ho mohli jen tak zajmout. Myrta je zmatená kvůli nestabilnosti času a neví kdy by měla střílet. Opat zabije Myrtu i čaroděje, ale díky posunům času se Artemisovi podaří je zachránit. Na poslední chvíli se jim podařilo „odletět“, ale vrátili se o 3 roky později, než měli.
Artemis je zmatený a bojí se o zdraví svých rodičů. Skřítci ho však nejdříve odvezou do pobřežní vesničky, kam se odstěhoval Butler. Artemis se dozví, že jeho komorník řekl jeho rodičům o existenci skřítků. Naštěstí mu zůstala trocha magie a díky tomu může jejich vzpomínky pozměnit. To však není jediná novinka – nyní má dva sourozence, dvojčata Mylese a Becketta.