Artemis Fowl: Časový paradox

19.12.2011 15:42

 

Artemis je teď už nejen geniálním zločincem a několikanásobným zachráncem skřítkovského Národa, ale i starším bratrem. Snaží se dvojčata vychovávat tak, aby byli lepší než on. Nejen inteligentní, ale aby měli i mravní zásady.

Jeho matka je ale nemocná a jemu to až donedávna nedělalo velké starosti, ale teď to vypadá, jako by měla umřít. Samozřejmě na ní zkusí použít magii, poslední zbytečky, co mu ještě zbyly. Bohužel se zdá, že se jí ještě přitížilo. Rozhodne se tedy zavolat své dobré skřítkovské přítelkyni Myrtě a požádat ji o pomoc.

Myrta kvůli tomu vzpomíná na smrt své vlastní matky, která zemřela v kontejneru s radioaktivním odpadem. Když přiletí, chce okamžitě použít magické schopností, ale Artemis jí to nedovolí, protože se bojí, že další magický zásah by ji mohl zabít. Myrta ho tedy logicky podezřívá, že na rozdíl od jeho tvrzení, že o magii přišel, mu zbylo tolik, aby ji sám „léčil“, ale ve skutečnosti vlastně ublížil. Když v jeho mysli nalezne jen známky a vzpomínky na magii, uklidní se, a rozhodne tedy Angelinu Fowlovou prohlédnout. Objeví příznaky staré skřítkovské nemoci jménem magicida, která však byla už před lety vymýcena. Jediným lékem je mozkomíšní mok hedvábného lemura sifaku, který je v této době už vyhynulý. Artemis přizná, že pravděpodobný poslední exemplář předal Extinkcionistům[1]. Proto se pokusí přesvědčit Č.1, démonského čaroděje, a Myrtu k podniknutí nového dobrodružství – cestu zpět v čase, aby lemura zachránili.

Původně to má být jednoduché. Vrátit se do minulosti, sebrat lemura, protože by ho měl Butler schovat na místo, kam se „přenesou“, a nechat se přitáhnout do přítomnosti. Jenže všechno se zvrtne. Butler je zahlédne a omráčí. Artemis zjistí, že lemura ještě nemají, a tak se ho pokusí získat s pomocí Slámy Hraboše, který se tam objeví díky dopisu z budoucnosti, aby přišel na tohle místo a za „ohromující“ odměnu zachránil Artemise s Myrtou. Jenže plán selže a malý Artemis pokračuje dle svého plánu. Výměna proběhne, ale Sláma stihne lemura odnést. Místo toho je ale unesena Myrta. Malý Artemis ji prodá za 5 000 000 euro v diamantech.

Artemis se rozhodne vydávat za jednoho z Extinkcionistů, aby mohl Myrtu obhajovat. Jeho  hlavní argument ale prakticky neexistuje, protože použije skřítkovské vybavení tak, aby to vypadalo, že Myrta je jen obyčejná malá holčička s několika implantáty. Pak náhle všichni Extinkcionisté dostanou SMS s urážlivým videem týkajícím se Kronského – vůdce organizace. Artemis v nastalém zmatku osvobodí Myrtu a zjistí, že Kronsky je mesmerizovaný. Je shozen do jámy, která byla určena pro odsouzeného tvora, ale naštěstí jsou „smrtící účinky“ pouhým hologramem. Spadne do jakéhosi kontejneru a pro jistotu dělá mrtvého. Ještěže tak, protože za chvíli se tam objeví Opal Koboi. Když zjistí, že Artemis není lemur, kterého čekala, pošle svého pomocníka odebrat mu mozkomíšní mok. Fowl si naštěstí stihne zapamatovat hesla, aby se dostal z této laboratoře.

Opal ho bohužel zastaví, ale Artemis už má plán. Pomocí neviditelné virtuální klávesnice otevře zvířecí klece a pomocí kvagy[2] uprchne. Nad zemí už na něj čekají skřítci s transportérem a  tak letí směrem k Fowl Manor, aby se mohli vrátit do svého času. Opal bohužel narazí na Slámu a sebere mu vzpomínky (jako když se soubory provedete Ctrl+X)

Mezitím ve Fowl Manor chytí malý Artemis a Butler staršího Artemise a Myrtu. Artemis z minulosti se dozvídá o všem a rozhodne se je doprovodit.

Po návratu se mladší Artemis vydá za Angelinou Fowlovou, aby jí okamžitě podal lemuří lék. Když matka nezjistí, že nepatří do současnosti, uvědomí si Artemis, že to nemůže být ona. Zjistí, že je to Opal a musí prozradit, že nepatří do téhle doby.

Artemis „starší“ mezitím prchá spolu s lemurem směrem k malému letadlu (cessně[3]), aby Opal zabavil než dorazí skřítkovská policie.

Když ho Opal dožene, je již na několika útesech na pobřeží, a snaží se dostat až k poslednímu. Na jednom z nich lemura omylem upustí a Opal tak zjistí, že ve skutečnosti je to celou dobu jen plyšová hračka. Mezitím Artemis vystřelí na jeden z útesů, který je ve skutečnosti krakenem, a odpálí vrstvu metanu nastřádanou pod skořápkou.

 

Na kompozici knihy je zajímavé, že se často přeskakuje v čase. Především na začátku. Např. první kapitola je z pohledu Artemise, který má dva mladší bratry a jeho matka umírá. Ale hned ve 4. kapitole se objeví děj z doby asi před 8 lety. Artemisova matka blouzní,  on se snaží získat peníze na záchranu svého otce.



[1] Extinkcionisté – skupina bohatých lidí, kteří zabíjejí zvířata, protože „zbytečně dýchají lidem vzduch“;

[2] kvaga- pravděpodobně poddruh zebry, vyhubena v 19. století

[3] cessna - nejznámější značkou pro lehké vrtulové letouny